+601 35 287 139 sham@organics.com

Mengenai Biogas

Penilaian – Reka Bentuk – Pelaburan – Operasi

Biogas ada hasil daripada proses pereputan bahan organik. Ia terhasil secara semulajadi dari sisa buangan, sama ada dalam bentuk pepejal atau cecair. Kompenen utamanya adalah metana, ia adalah gas Rumah Hijau yang mencemari dan mesti dikawal. Menggunakannya dalam penjanaan kuasa bukan sahaja mengawal emisi tetapi juga menggantikan penggunaan bahan api konvensional.

Komposisi

Metana adalah sebatian karbon dan hidrogen dengan formula CH4 dan mempunyai bau yang tersendiri. Ia adalah komponen utama Biogas dan merupakan gas rumah hijau yang 21 kali lebih berkesan daripada CO2.

Kesan Alam Sekitar Biogas

Biogas dihasilkan oleh tindak balas biodegradasi bahan organik. Ia dibentuk di bawah keadaan anaerobik dengan tiadanyaoksigen dan biasanya dikenali sebagai gas rawa.

Biogas adalah bahan pencemar semulajadi yang salah satu daripada komponen utamanya adalah gas metana yang 25 kali lebih berkesan daripada CO2 sebagai gas Rumah Hijau. Bergantung kepada substrat yang dihasilkannya, ia juga boleh mengandungi gas-minyak yang tercemar seperti hidrogen sulfida. Di tapak pelupusan, biogas dihasilkan daripada bahan sisa organik yang mereput, selain daripada bau yang tidak menyenangkan. Ianya boleh menyebabkan masalah yang serius jika tidak dikawal secukupnya.

Oleh kerana sifatnya, biogas juga boleh digunakan untuk bahan bakar dan penggunaannya dapat menggantikan bahan bakar fosil tradisional sebagai sumber tenaga untuk pengeluaran tenaga atau haba.

Pengeluaran Biogas

Biogas boleh dihasilkan dari pelbagai substrat organik biodegradasi yang berbeza. Biasanya, komposisinya akan serupa. Kebanyakannya terdiri daripada CH4 dimana di antara 40% dan 65%. Bagi CO2 pula di antara 30% dan 40% mengikut jumlah dan beberapa gas surih.

Bahan2 yang terbuang menentukan teknologi biogas untuk digunakan. Untuk merekabentuk loji biogas dengan betul, pemaju mesti memahami sepenuhnya bahan terbuang dan syarat penghasilannya. Sebaik sahaja difahami, keperluan makanan untuk biogas boleh direka untuk menyesuaikan keperluan tapak dan tujuan pengeluaran.

Adalah penting didalam mana-mana projek yang menggunakan biogas sebagai sumber utama bahan api untuk menjalankan analisis komprehensif terhadap semua keadaan termasuk substrat yang mana biogas dihasilkan. Teknologi yang khusus seperti peralatan penyingkiran H2S harus digunakan dalam pembersihan dan penapisan.

Penggunaan biogas terdiri daripada kuasa dan penjanaan haba kepada pengeluaran gas asli yang disalur ke saluran paip serantau atau untuk pemampatan bahan api untuk kenderaan.

Teknologi Pekerjaan

Biogas dihasilkan dalam proses pencerna. Pengeluaran bergantung kepada faktor berikut:

Kandungan organic
Sisa buangan basah atau kering
Kawasan bertanah

Terdapat beberapa jenis teknologi digester termasuk lagun yang biasanya digunakan apabila bahan efluen adalah air limbah daripada air kumbahan pertanian atau kotoran haiwan. Teknologi ini mengekalan masa tipikal bahan diantara 30 hingga 40 hari untuk biogas mencapai pengeluaran gas. Lagun adalah pilihan yang baik sekiranya kawasan dan tanah mencukupi.

Teknologi-teknologi lain seperti Tangki Reaktor (CSTR) dan Pengeluaran Sel Anarobik kering (DCAD) digunakan apabila keperluan tanah adalah terhad. CSTR adalah teknologi terbukti dan boleh dipercayai sebagai alternatif kepada sistem berasaskan lagun tetapi lebih mahal untuk dibina daripada lagun. Ini juga memerlukan lebih banyak perhatian semasa operasi.

Pilihan Kesusuaian Biogas

Untuk menggunakan biogas dalam mana-mana proses perindustrian, gas perlu ditapis atau dikondisikan sebelum digunakan. Teknologi yang digunakan termasuk penyingkiran H2S atau CO2. H2S adalah unsur jejak biogas yang sangat menghakis dan boleh didapati dalam kepekatan yang tinggi jika biogas dihasilkan dari sisa pertanian atau diekstrak dari tapak pelupusan yang terdapat kandungan gipsum yang tinggi.

CO2 mesti dikeluarkan dari aliran biogas jika gas digunakan untuk menggantikan gas asli atau untuk pengeluaran gas termampat bahan api kenderaan.

Pilihan Pengeluaran Kuasa

Biogas boleh digunakan dalam pelbagai cara untuk menghasilkan tenaga. Bukan sahaja ia boleh digunakan secara langsung sebagai bahan bakar penjanaan kuasa sebaik sahaja ia telah dibersihkan. Ia juga boleh digunakan untuk menghasilkan stim bagi penggunaan enjin turbin stim atau sebagai pengeluar haba. Dikebanyakkan tapak pelupusan, biogas digunakan untuk penyejatan larut air limbah atau untuk menyediakan pemanasan pejabat tapak.

Salah satu teknologi yang baru-baru ini mendapat daya tarikan ialah penggunaan biogas sebagai bahan api alternatif untuk kenderaan terutamanya kenderaan seperti bas atau lori. Teknologi terkini yang dibangunkan untuk membersihkan biogas kepada spesifikasi gas asli kini boleh disalurkan terus ke saluran paip gas asli.

ORGANICS GROUP

Kami sentiasa berusaha memperbaiki laman web kami. Jika anda perasan apa-apa yang tidak betul, sila hubungi kami

Organics Privacy Policy

Data Privacy and Protection Policy

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial