+601 35 287 139 sham@organics.com

Rawatan/Pembersihan Biogas

Walaupun biogas boleh digunakan sebagai bahan api, ia harus terlebih dahulu dirawat untuk memastikan ianya didalam keadaan yang boleh digunakan. Biogas bergantung kepada sumbernya yang terdiri dari gabungan banyak elemen. Sebahagian di antaranya tidak digunakan dalam penjanaan bahan api kerana tidak boleh dibakar. Organics menyediakan pelbagai jenis peralatan untuk rawatan biogas bagi memastikan bahawa, hasil terakhir adalah sesuai untuk pekerjaan.


Bioskrubbers H2S


Penyejuk Biogas

Kawalan Udara diaktifkan

Bahan Api Penghantaran Gas

Bioskrubbers Hidrogen Sulphide

Apakah Hydrogen Sulfide?
Hidrogen sulfida (H2S) adalah sejenis gas yang terbentuk bukan sahaja secara semula jadi tetapi juga boleh dihasilkan oleh aktiviti manusia. Gas H2S tidak berwarna, mudah terbakar, beracun dan mengakis. Oleh kerana H2S lebih berat daripada udara maka sebarang pelepasan yang tidak dikawal akan kekal rendah. Dalam keadaan tertentu, H2S dapat dikesan dengan bau dalam kepekatan serendah 0.6 bahagian per bilion (ppb). Ketoksikannya adalah sama dengan karbon monoksida dan boleh menghalang respirasi selular dalam organisma. Sifat menghakisnya yang cepat akan menyebabkan peralatan/jentera tidak berfungsi. Pemantauan dan pengesanan H2S diperingkat awal mungkin dapat mengelakkan kematian atau kerosakan kepada peralatan yang berharga.
Bagaimanakah H2S terhasil?

Tapak-tapak tapak pelupusan boleh menghasilkan H2S dengan adanya plasterboard buangan atau produk lain yang mengandungi belerang. Ia juga boleh terhasil jika terdapat kehadiran gipsum (CaSo4.2H20). Dalam proses Anaerobic Digestion, H2S dihasilkan melalui pecahan mikro organisma bahan organik di bawah keadaan anaerobik.

Apakah impak alam sekitar H2S?

Pada manusia, pendedahan yang berpanjangan kepada tahap H2S yang cukup tinggi boleh menyebabkan tidak sedar dan mereka yang terjejas berterusan mungkin mengalami sakit kepala, mengalami kurang perhatian. Kesan pendedahan gas H2S mungkin tidak dapat dilihat sehingga 72 jam selepas beredar dari persekitaran yang terjejas. Oleh kerana H2S adalah lebih berat daripada udara, ia biasanya berkumpul di kawasan-kawasan yang rendah di tempat yang kurang pengudaraan. Semasa pengeluaran dan pengumpulan biogas di tapak pelupusan atau kilang pencernaan anaerobik, gas H2S dengan kehadiran udara dan kelembapan boleh menghasilkan asid sulfurik yang mampu menyebabkan logam berkarat dibahagian dalam jentera yang tertutup.

Bagaimanakah H2S boleh dirawat?
Terdapat beberapa jenis sistem rawatan yang melibatkan pelaburan yang tinggi dengan kos operasi percegahan yang tinggi. Organics telah membangunkan teknologi Bio-Scrubber yang melibatkan kelebihan didalam kebanyakan keadaan dan tiada kos tambahan bagi penambahan bahan kimia. Bakteria yang terlibat dalam proses ini sentiasa ada selagi keadaan persekitaran yang betul dikekalkan. Bakteria akan pasti berfungsi didalam proses penghapusan hidrogen sulfida daripada aliran gas.

Penyejuk Biogas

Apakah penyejuk gas yang digunakan?
Penyejuk gas digunakan untuk mengurangkan kandungan lembapan dalam aliran gas. Selain mengurangkan kelembapan, penyejuk juga akan mengurangkan kepekatan sebatian kimia seperti amonia dan Volatile Organic Compounds (VOC). Proses pengeluaran Gas Tapak Pelupusan bagi penjanaan kuasa mengakibatkan pembentukan banyak kondensat yang mengandungi pelbagai elemen berpotensi menghakis. Sekiranya unsur-unsur ini tidak dikeluarkan dari aliran gas, mereka boleh keluar dari kondensat dalam manifold enjin atau cas-cooler; fenomena yang akhirnya akan mengakibatkan kegagalan enjin. Untuk mengelakkan kejadian ini, penyejuk gas akan mengeluarkan kondensat sebelum gas disalurkan ke enjin.
Bagaimanakah fungsi penyejuk?

Chiller gas dapat mengurangkan suhu aliran gas hingga sekitar 2ºC. Suhu di bawah ini juga boleh dicapai tetapi akan menyebabkan pembekuan tiub penukar haba. Pengaliran gas akan tersekat dengan ais sekiranya suhu kurang daripada sifar maka perlulah menggunakan Heat Exchangers. Pengurangan suhu pembekuan mengurangkan kelembapan relatif gas. Ini juga berkemungkinan boleh mengurangkan pembentukan kondensat dalam paip aliran bawah penyejuk.

Saiz Chiller (Penyejuk)
Pakej Chiller adalah seperti barangan lain yang dibina oleh loji proses yang dibekalkan oleh Organics tidak terhad dari segi saiz praktikal. Kadar aliran “dingin beku” sehingga 10,000 meter padu sejam berkesan ke tahap yang disasarkan.
Permohonan
Pembekal peralatan jenis tertentu seperti enjin pembakaran dalaman, turbin gas akan menentukan kadar kelembapan maksimum dalam gas untuk disalurkan kepada loji mereka. Pilihan untuk menangani keperluan tersebut adalah terhad. Penapis hidroskopik akan mengurangkan titik beku sehingga 6ºC tetapi ini tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terutamanya apabila titik beku bekalan gas sering berubah dengan ketara. Penyejuk direka, dibina dan dibungkus dengan betul untuk memastikan titik embun sasaran terus dipenuhi.

Unit Kawalan Udara Kawalan Udara yang diaktifkan

Apakah Unit Udara Teraktif?
Rawatan dan penyimpanan bahan sisa selalunya boleh mengakibatkan bau yang kuat yang dihasilkan, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan masalah bagi jiran dan pekerja di tapak tersebut. Deodorisation with an Air Activated Air adalah berdasarkan pengoksidaan berkelajuan tinggi. Molekul yang teroksida oleh kaedah ini tidak dapat dikesan oleh hidung manusia. Unit Udara yang Diaktifkan terdiri daripada kabinet keluli tahan karat yang mengandungi pemikat UV-pemangkin luas. Udara ambien diluluskan melalui unit, dari atmosfer tanpa sebarang rawatan pra dan dipancarkan.
Bagaimanakah ia berfungsi?
Dengan menggunakan voltan tinggi yang digunakan untuk menghasilkan cahaya ultra-violet, mesh wire pemangkin, molekul dalam udara ambien dipecah dan bertenaga, menukarkan kelembapan dan udara ke dalam aliran yang terdiri daripada campuran atom, ion dan radikal yang tidak stabil, dengan tahap aktiviti elektron yang tinggi. Molekul-molekul Udara Aktif ini kemudiannya akan disuntik ke dalam gas yang membawa sebatian sasaran. Hasilnya ialah pengoksidaan kadar molekul berbau tinggi.
Ciri-ciri utama
 • Kawalan Bau yang sangat berkesan dengan,
 • pengoksidaan tinggi bahan sasaran,
 • Tiada bahagian yang bergerak, haus mekanikal,
 • Tiada penambahan bahan kimia diperlukan,
 • Tiada penggunaan air dan tiada produk buangan,
 • Keperluan tenaga yang rendah.
Data kunci
 • Kadar aliran tersedia: 2,000 hingga 20,000 meter padu sejam aliran gas ekzos. Aliran yang lebih besar boleh ditampung dengan pelbagai modul
 • Keperluan tenaga: 5 kW hr setiap 1,000 meter padu.
 • Keperluan ruang: Modul standard terbesar menduduki ruang 1.5 m lebar x 1.0 meter jauh x 2.4 meter tinggi.
 • Akses depan diperlukan untuk akses kepada kawalan dan untuk servis.
 • Keperluan ruang: Modul standard terbesar menduduki ruang 1.5 m lebar x 1.0 meter jauh x 2.4 meter tinggi.
 • Akses depan diperlukan untuk akses kepada kawalan dan untuk servis
 • Skid Bahan Api Penghantaran Gas

  Skid Bahan Api Penghantaran Gas
  Skid bahan api untuk penjanaan kuasa Keperluan mutlak untuk skid bahan api untuk penjanaan kuasa adalah kepercayaan jangka masa panjang. Unit-unit yang direka, dikilangkan dan dibekalkan oleh Organics menggunakan teknologi yang telah dicuba dan diuji untuk mengepam aplikasi pembuangan gas di mana downtime yang mempunyai ramalan segera dari segi penjanaan pendapatan dan diiktiraf sepenuhnya. Unit pengepaman gas yang dihasilkan dan dibekalkan oleh Organics mempunyai rekod yang cermerlang dalam penyediaan gas sisa pepejal kepada penjana dengan masa melebihi 99%.
  Biogas adalah bahan api yang unik.
  Kini sudah diketahui bahawa gas sisa pepejal adalah bahan api yang unik. Ia mempunyai ciri-ciri yang tidak sepadan dengan mana-mana gas bahan api yang serupa seperti gas asli atau biogas daripada pencerna anaerobik. Atas sebab ini skid bahan api pelupusan gas harus dibina khusus untuk ini. Nota khusus adalah penurunan paras kelembapan yang tinggi dan kemungkinan gas yang mengakis. Ini terdiri daripada halogen hingga Ammonia dan Mercaptan.
  Ciri-ciri utama
  • Set Pam gas yang boleh dipercayai/berkesan
  • Syatem penyejukan udara dan penyejuk gas untuk pendinginan yang ditetapkan.
  • Sistem penyingkiran kelembapan automatik untuk mengumpul kelembapan gas (condensate).
  • Sistem kawalan bersepadu dengan kemudahan untuk dihubungkan ke pusat kawalan utama.
  Data kunci
  • Kadar aliran tersedia: 50 hingga 20,000 meter padu sejam
  • Kadar tekanan sedutan: Tidak melebihi 150 mbar walaupun sistem vakum dalam boleh ditampung.
  • Kadar tekanan penghantaran: 300 hingga 600 mbar biasanya dicapai dengan Blower Sentrifugal berkembar.
  • Kadar tekanan tinggi sehingga 200 bar boleh dicapai dengan Screw Kompresor, Rotory Pemampat Vane Kompresor yang berbilang peringkat.
  • Fuel Skid Organics mempunyai rekod yang dipercayai dalam menyediakan gas pembuangan sampah kepada penjanaan melebihi 99%.

  ORGANICS GROUP

  Kami sentiasa berusaha memperbaiki laman web kami. Jika anda perasan apa-apa yang tidak betul, sila hubungi kami

  Organics Privacy Policy

  Data Privacy and Protection Policy

  Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial